رباتها امروزه در بسیاری از صنایع وارد شده و بسیاری از کسب و کارها و کارخانهها را تحت تاثیر قرار دادهاند. با وجود این که هوش مصنوعی و تکنولوژیهای پیشرفتهای در ساختار این رباتها به کار رفته و یک مغز مصنوعی برای آنها طراحی شده است، اما نیاز به نیروی انسانی به طور کامل از بین نرفته و هنوز این رباتها باید به طور مستمر با کنترلرهای مختلف کنترل شوند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا شما را با کنترلر رباتهای صنعتی بیشتر آشنا کنیم.
کنترلر ربات صنعتی چیست؟
کنترلر ربات صنعتی نوعی دستگاه الکترونیکی است که جهت کنترل حرکات و عملکرد رباتهای صنعتی طراحی شده است. با استفاده از این کنترلرها میتوان تمامی حرکات و برنامهریزیهای ربات را کنترل و هدایت کرد. به بیان بهتر، این کنترلرها به عنوان مغز رباتها فعالیت کرده و به آنها فرمان حرکت و انجام کارهای به خصوصی را میدهند. با وجود این که رباتها امروزه با هوش مصنوعی طراحی شده و میتوانند بسیاری از کارها را به جای انسان انجام بدهند، اما باز هم نیاز به یک انسان برای هدایت و فرمان دهی به ربات دارند. این کنترلر ساختار ویژه، بخشهای مخصوص و همچنین انواع مختلفی داشته که هر کدام عملکرد مخصوص به خود را دارند.
ساختار کنترلر ربات صنعتی
کنترلر ربات صنعتی به طور کلی از ۶ بخش اصلی تشکیل شده است. این ۶ بخش شامل سنسورها، حافظه، واحد محاسبات، واسطهای ارتباطی، واحد انتقال توان و بخش ارتباط با تجهیزات دیگر میشوند. هر کدام از این بخشها کاربرد مخصوص به خود را داشته و نبود یک بخش یا نقص در آنها، میتواند منجر به اختلال در عملکرد رباتهای صنعتی شود. در ادامه میتوانید عملکرد مخصوص به هر بخش را مشاهده کنید.
- سنسور کنترلر ربات صنعتی: این بخش به رباتها اجازه میدهد تا با محیط بیرون ارتباط داشته و یک درک کلی از محیط اطراف خود داشته باشند.
- واحد محاسبات: این بخش تمامی محاسبات لازم برای تخمین سرعت و زمان حرکت ربات صنعتی را انجام داده و همچنین مسیر حرکت بازوی مکانیکی را هم محاسبه میکند.
- واسطهای ارتباطی: این بخش در مغز رباتها سیگنالهای لازم برای حرکت را دریافت کرده و به ربات منتقل میکنند.
- انتقال توان: اطلاعات دریافت شده در این بخش وارد شده تا حرکت رباتهای صنعتی همان طور که انتظار میرود باشد.
- ارتباط با تجهیزات دیگر: در این بخش به ربات اجازه میدهد تا با واحدهای خارجی و سایر تجهیزات ارتباط داشته باشد.
تمامی بخشهای کنترلر رباتهای صنعتی نقش مخصوص به خود را داشته و نبود هر کدام از آنها در ساختار مغز ربات باعث میشود تا عملکرد مطلوبی نداشته باشد.
کاربرد کنترلر ربات صنعتی
کنترلر ربات صنعتی یا مغز ربات کاربردهای مختلفی داشته که مهمترین و اساسیترین آنها، کمک به دقت، ایمنی و عملکرد مطلوب رباتهای صنعتی است. این کنترلرها میتوانند با تعیین سرعت، مسیر و شتاب حرکت، حرکت بازوهای مکانیکی را کنترل کرده، با محیط اطراف ارتباط داشته و اطلاعت لازم را جمع آوری کرده و همچنین وظایف پیچیده و نیازمند به دقت بیشتر را در کمترین زمان ممکن و به بهترین نحو انجام بدهد. استفاده از این کنترلرها میتواند نیاز به نیروی انسانی برای انجام کارهای خطرناک و ریسکی را کاهش داده و در نهایت امنیت کارکنان را تضمین کند. همچنین در کاهش هزینههای تولید با بهینهسازی روند تولید و مدیریت هم زمان چندین ربات هم کمک خواهد کرد.
انواع کنترلر ربات صنعتی
کنترلرهای صنعتی انواع مختلفی داشته و به دسته بندیهای مختلفی تقسیم میشوند. هر کدام از این انواع کنترلر ربات صنعتی یا مغز ربات کاربرد ویژه و خاصی داشته و میتوانند برای کنترل انواع مختلفی از رباتها استفاده شوند. در ادامه میتوانید با مهمترین انواع کنترلر ربات صنعتی یا مغز ربات آشنا شوید.
کنترلرهای ABB
کنترلرهای ABB برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ تولید شدند و پس از کنترل کیفی و آزمایشهای متعدد، نهایتا در سال ۱۹۹۷ وارد بازار شدند. این دسته از مغز رباتها به دلیل داشتن حجم کم و قدرت پردازش بسیار بالا شناخته میشوند. در طول چندین سالی که این رباتها به بازار وارد شدهاند، بهبود بسیار زیادی داشتهاند و نسل جدید آنها میتواند چهار ربات را به صورت هم زمان کنترل کند. انواع کنترلرهای ABB شامل کنترلرهای S3، S4، S4C و IRC5 میشوند.
کنترلرهای کوکا
کنترلرهای کوکا هم در سال ۱۹۹۶ معرفی و وارد بازار شدند. این دسته از کنترلرها که شامل KRC1، KRC2، KRC4 و KRC5 میشوند، به راحتی راه اندازی شده و در تمامی صنایع میتوان از آن استفاده کرد. یکی از مشکلات این کنترلرها حجم بالای آن بود که نسل جدید تولید شده در دهه اخیر، چنین مشکلی را ندارند.
کنترلرهای فانوک
یکی دیگر از انواع کنترلرهایی که مصرف انرژی پایینتر و در عین حال عملکرد مطلوب و خوبی دارند، کنترلرهای فانوک هستند. نسل اول این کنترلرها در سال ۱۹۹۵ تولید و وارد بازار شدند. کنترلرهای فانوک در کل شامل RJوRH، RJ2، RJ3، RJ3IB، R30iB و R30iB Plus شده که از بین آنها، کنترلرهای RJ و RH کنترلرهای قدیمی هستند که دیگر تولید نمیشوند.
کنترلرهای یاسکاوا
کنترلرهای یاسکاوا یک محصول ژاپنی است که برای بهینهسازی فرآیند اتوماسیون صنعتی طراحی و تولید شده است. عملکرد این محصول بسیار بالا بوده و قابلیت کنترل چندین ربات و پشتیبانی از پروتکلهای ارتباطی به صورت هم زمان را دارد. استفاده از این کنترلرها میتواند در کاهش هزینههای انرژی و طول عمر بیشتر تجهیزات کمک کند.
سخن پایانی
کنترلرهای ربات صنعتی یا مغز رباتها، انواعی از تجهیزات بسیار مهم و ضروری در اتوماسیون صنعتی هستند. با وجود این که رباتهای صنعتی با هوش مصنوعی طراحی شدهاند، اما هنوز هم برای عملکرد بهینه و درست خود به کنترلر یا مغز صنعتی نیاز دارند. کنترلرهای ربات صنعتی انواع مختلفی داشته که مهمترین آنها به کنترلر یاسکاوا، کنترلر فانوک، کنترلر کوکا و کنترلر ABB تقسیم میشوند. برای تهیه بهترین نوع کنترلر صنعتی و استعلام قیمت تجهیزات اتوماسیون صنعتی، همین امروز با ویرا صنعت در تماس باشید.